Utrecht


Ossenbroodjes

Langwerpige broodjes gevuld met krenten en rozijnen. Ze werden vroeger in Veenendaal en omgeving gebakken ter gelegenheid van de ossenmarkt. Deze vond ieder jaar in de herfst plaats.

Sint Nicolaas- of Tolentijnbroodjes

Kleine ronde witte bolletjes, die vroeger speciaal gebakken werden op de feestdag van Sint Nikolaas van Tolentijn op 10 september. Er werd een speciale kracht aan toegeschreven voor herstel bij ziekte. Deze broodjes hebben hetzelfde model als de Hubertusbolletjes in Brabant.

Vloertarwebrood uit de Lopikerwaard

Bruinbrood op de ovenvloer gebakken van 2/3 tarwemeel en 1/3 tarwebloem.

Spakenburger krentenbrood

Dit werd vroeger aan de Spakenburger vissers meegegeven als leeftocht en traktatie gedurende dagenlange vistochten.

Utrechts volkorenbrood

Lang voor de opkomst van het volkorenbrood was het Utrechtse Volkorenbrood al populair. Het wordt gemaakt van een ‘slappe deeg’, waarin veel vocht verwerkt is. Het moet daardoor een lange baktijd hebben. Het verkrijgt daardoor een speciale structuur van de kruim en het blijft lang mals.